Nachádzate sa tuHudobné lásky Štefana Šantu /1/

Hudobné lásky Štefana Šantu /1/


petiar 13 február 2004

Pôvodne som si myslel, že keď pôjdem do Popradu za kamarátom, pesničkárom Števom Šantom, zoberiem pár CD zo svojej zbierky a pustím mu ich, aby som si následne zaznamenal jeho reakcie. Ako som sa tak doma prehrabával stojanom na CD a priľahlými poličkami, napadlo mi, že by bolo minimálne z dvoch dôvodov lepšie nezobrať nič. Po prvé, budem mať ľahší batoh. A po druhé - neustále som mal pocit, že to, čo mi pustí Števo sám, by mohlo byť pre mňa, môj diktafón a vás omnoho zaujímavejšie. Pravdu som mal!

David Kitt - Whispers Return The Sun, Rest The Moon (The Big Romance)
Toto je írsky pesničkár, ktorého som mal možnosť vidieť hrať naživo v Poprade, v Christianii spolu so skupinou The Frames, ktorá tu koncertovala. The Big Romace je jeho prvý album a v tamojších hitparádach sa ním v rámci ostrovnej folkovej, resp. gitarovej hudby ihneď uchytil. Mám túto hudbu veľmi rád, lebo... Prečo... Lebo... (smiech) Lebo ja mám proste ostrovnú muzičku veľmi rád, celkovo. David Kitt je zvláštny tým, že k tej jemnej gitarovej hre používa automatického bubeníka, čo je zaujímavé spojenie. Niekedy by som ako aranžér ubral z takej chemickosti tých rytmických spodkov, každopádne je to dobrá kombinácia a tento album je zaujímavý práve týmto.
David Kitt - oficiálny web

Nick Drake - Things Behind the Sun (Pink Moon)
Nick Drake je môj favorit... Čo o ňom povedať? Nedožil sa vysokého veku, umrel keď mal okolo 40. Zdá sa mi, že si sám zobral život, i keď ja jeho biografiu veľmi nepoznám, len to čo som počul. Nie je veľmi známy, je to teda taká zabudnutá folková legenda, a musím povedať, že neprávom. Je to hudba, ktorú si môžem púšťať stále a stále dookola a nikdy sa mi neomrzí. A takto ja spoznám dobrú hudbu. Ak si niečo dlho púšťam a omrzí ma to, tak to nie je veľmi dobrá hudba (smiech). Nick Drake medzi nich nepatrí.
Má atypickú gitarovú hru, pretože si prelaďuje horné struny do polootvorených ladení a vzniká z toho svojský zvuk. U nás asi nie je veľmi známy, ale v spojenom kráľovstve je pre mnoho kapiel osobným favoritom a mnohé z nich sa inšpirujú jeho tvorbou - aj spomínaný David Kitt, pesničkárka Gemma Hayes alebo skupina Stone Roses.
Nick Drake - oficiálny web

Johnny Shines - You Better Turn Around (Too Wet To Plow)
K tomuto menu som sa dostal prostredníctvom kamaráta Tomáša Blaža, ktorý mi dodáva bluesovú hudbu. Ako tak spolu po nej pátrame, najmä po tej akustickej, dostali sme sa aj sem. Neviem, odkiaľ sa Johny Shines nabral, neviem o ňom vlastne absolútne nič, ale páči sa mi spôsob, akým hrá a spieva, a hlavne to, že je to akustické. Páči sa mi aj spôsob, akým je tento album nahratý - Johnny sa občas netrafí na strunu, ale práve tým je to ľudské a úprimné. Blues je moja srdcovka a podobne ako Nicka Drake-a aj toto CD si púšťam dosť často, hlavne keď umývam riad - vtedy si to "vypeckujem" na "plné gule" a môžem sa do toho pustiť (smiech).
Johnny Shines - web

Chet Baker - The Night We Called It A Day (Embraceable You)
Chet Baker bol jazzový trubkár, ktorý nahral kopu skvelých albumov, a toto je taká raritka, pretože okrem toho, že tu hrá na trubku, predovšetkým spieva a doprevádza ho len gitara a kontrabas. Celý album je zložený z pomalých skladieb a evokuje mi to 50. roky. Keď sa teda chcem z nostalgie ponárať do melancholických stavov, pustím si ho. Baker nie je veľmi známy muzikant, pretože ľudia, ktorí jazz bežne nepočúvajú, poznajú skôr mená ako Miles Davis alebo Dizzy Gillespie. Avšak v dobe, v ktorej Chet Baker hral, patril k špičke - dokonca jeden rok v rebríčku istého časopisu vyhral prvé miesto pred spomínaným Milesom Davisom... Je to trošku sladučké, ale príjemné.Chet Baker - oficiálny web
Chet Baker na Blue Note

Johnny Winter - Leaving Blues (VAR - Rhythm'n Blues)
Tak a opäť tu máme blues (smiech) a mňa to berie do tanca. Toto je Johnny Winter, ďalšia bluesová legenda. Ponímal blues rockovejším spôsobom. Autorom tejto skladby je Woody Ledbetter alias Leadbelly, černošská legenda, ktorého skladby dodnes preberajú takmer všetcia bluesmani. Bol to zvláštny chlap - mal prudkú povahu a veľkú časť života strávil v kriminále, až raz niekoho podrezal. Do väzenia za ním potom chodili istí dvaja zberatelia starých bluesových nahrávok a vďaka nim sa zachovalo veľa pesničiek tohto talentovaného černocha. Ale asi hovorím viac o Leadbellym ako o Winterovi (smiech)... O Johnnym viem toľko, že to bol bluesman, najznámejší v sedemdesiatych rokoch, dnes už ho počúva málokto.
Johnny Winter - oficiálny web

rozprávanie zaznamenal 5jar

Ak sa vám článok páčil, môžte ho poslať do vybrali.sme.sk alebo si prečítajte ďalšie články tohto autora.

Poslať autorovi správu

Kategórie
Obrázok používateľa 7110156064

hehe, Janka Zimu včul po ránu dávali na VH1 - dobrý fejs (-.

Obrázok používateľa Anonym

Hmm, tak sorry, medzitym som sa dozvedel, ze Nick Drake zomrel, ked mal 26.
Slovo bibliografia sa tam dostalo nedopatrenim. Dosadte si spravny vyraz. Pomocka: je dost podobny.
Stevo Santa

Obrázok používateľa Anonym

Preklep je moja chyba, ospravedlňujem sa. Opravené.5jar



Najnovšie komentáre